top of page

Blog

Potraviny bez DPH

Obchody nabízejí nepřeberné množství různých potravin. Někteří z nás jedí pouze to a jiní ono. Stáváme se vegany, vegetariány, masojedy, sýrojedy, všežravci, diabetiky. Někdo si může myslet, že výběrem určitých potravin pomáhá sobě být živým, zdravým a přírodě pomáhá zachovat její krásu a vitalitu. Podporuje svým výběrem potravin eko, bio zemědělství, farmáře. Tito lidé třídí odpad, sbírají odpadky a lidem ve svém okolí svůj život předkládají jako cestu, vedoucí k ozdravení přírody a životního prostředí.

Myslím si, že člověk žijící v lužním lese na břehu řeky by měl jíst ryby, jelikož bude-li vegetariánem, musí vykácet, přesadit nebo alespoň prosvětlit lužní les. Těžko budou z eskymáků vegani, stejně jako z obyvatel pouště. Lovci na Sibiři nemohou být vegetariány, jelikož by v zimě zemřely hlady. Stejně tak obyvatelé pralesa si nebudou vybírat, co sní k večeři. Životní prostředí utvářelo a ještě místy utváří kulturu a s ní spojené stravovací návyky.

Pouze “my” - obyvatelé měst a okolních obcí můžeme být „vším“, jelikož naším zdrojem potravy jsou supermarkety, nabízející vše po celý rok. Mohu tedy jíst třeba pouze oříšky, nebo jenom ovoce, maso, potraviny bez laktózy, bez čehokoliv, nebo s čímkoliv. Vše dostanu nádherně zabaleno s detailním popisem, proč právě tyto potraviny jíst mohu, nebo naopak nemohou. Nakupuji potraviny v ekologických obalech, produkuji odpad, třídím odpad, jelikož bych se v odpadcích dávno utopil. Právě za ekoobaly se skrývá množství skrytého odpadu, který je součástí jeho výroby, skladování a distribuce, ale „co oko nevidí, to srdce nebolí”. Za každou potravinou je však třeba vidět více, než svůj talíř. Za každou zabalenou i nebalenou potravinou bio, eko se skrývá množství faktorů, které způsobují, že v eko, bio a konvenční potravině není rozdíl. Potraviny rostou na poli, nebo v sadech. Pole je třeba před výsevem poorat, zdiskovat, kultivátorovat, vyhnojit, osivo je třeba nakoupit a dovést, zaset, okopat, sklidit, zabalit, uskladnit, přeložit, naložit, odvést, uskladnit, prodat, donést domů, uskladnit v ledničce, uvařit, umýt nádobí, zlikvidovat odpadní vodu. Auta, továrny na auta, továrny na všechno, chemikálie, barviva, silnice, rafinérie, obaly, čerpací stanice, těžba nerostných surovin, tankery, letadla, reaktory, sklady, překladiště, domy, kanceláře, úředníci, daně, vojáci, policie, média, reklama jsou skrytým odpadem, který provází jakoukoliv potravinu, bio, eko, fair trade, nebo konvenční.

Jediným významným rozdílem mezi potravinami, které kupuji za účelem podpory kvality životního prostředí a svého vlastního zdraví, je, zda potravinu koupím za peníze. Je jedno od koho, jelikož i farmář ji doveze autem. Nebo ji vypěstuji s pomocí přírody, najdu v přírodě. Tedy jsou pouze potraviny bez daně a s daní. Ty s daní přírodu poškozují, ty bez daně ne.

Daň u potravin je poplatek za to, že souhlasím s poškozováním přírody a chci mít potraviny každý den, čerstvé, zdravé, bio, eko, fair trade. To se neobejde bez sítě supermarketů, obchodů, obchůdků, obchůdečků, logistických center, skladů, skladečků, dálnic, silnic, silniček, náklaďáků, aut, autíček, prodavačů a prodavaček. Farmář, který Vám prodá své eko, bio, konvenční potraviny si nakoupí levnější potraviny v supermarketu cestou zpět domů z trhu ve městě kde žijete. Nejradši bude, až ve městě najde překupníka, který jeho produkci koupí. Farmář nemusí mrznout na tržišti a podbízet se vybíravým lidem nesoucím mu korunky.

Chceme-li tedy jíst zdravě a děláme to nejen ze zdravotních důvodů, jezme potraviny bez daně. Jezme potraviny které, nepotřebují žádné DPH.

Není důležité co do nás vchází, ale co z nás vychází. Co zůstává za našimi kroky, životy. Máme pro to pěkné a příznačné slovo „duchovno”. Tedy kvalitu ducha určuje teprve to, co po nás zůstává, nikoliv co do nás vchází. Je tedy bezvýznamné zabývat se zdravými potravinami, když výsledkem našich životů je hnědá kaše ve splachovacím záchodě, hromady recyklovaného odpadu a růst HDP.

S přáním pokojného dne, za ekologickou organizaci PagoPago, Josef Čermák.

www.pagopago.org

facebook: facebook.com/groups/pagopago.org


Vybrané články
Archiv
Podepište se
  • Grey Facebook Icon
bottom of page