top of page

Blog

Novodobé odpustky, lidé si nakupují čisté svědomí. „Nakupujte kolik chcete je to ekologické

Příslušníci Evropské civilizace se stávají stále více lhostejnými k reálnému zdravotnímu stavu životního prostředí. Dostávají pravidelný, dostatečně vysoký plat, sociální podporu a mnoho výhod plynoucích z jejich loajálnosti k současnému otrokářskému systému vůči přírodě. Životní prostředí se pro nás pod tlakem mediálních kampaní zmenšilo na výběr potravin v supermarketu pod heslem: „Bio jsou lepší pro přírodu“. Žijeme v představě, že třídění odpadu je ekologické, a tím chráníme přírodu. Myslíme si, že když zasadíme strom, můžeme koupit další automobil. Stavíme pasivní domy závisle na elektřině a dostatku vhodných a moderních stavebních hmot. Používáme alternativní ekopaliva, ale jíž nevidíme, že řepka, z níž se vyrábí je 14 krát za vegetační cyklus postříkána agrochemikáliemi. Alternativní zdroje elektrické energie a surovin vyráběné z hybridů kukuřice a pšenice jsou za vegetační období 17 krát postříkány agrochemikáliemi. Zemědělská půda však trpí. Solární, větrné, jaderné elektrárny jsou náročné na výrobu. Mají však krátkou životnost a ukládání životu nebezpečného odpadu se řeší pouze odsouváním problému. Díky automobilům na elektřinu přijdeme pouze o CHKO Krušné hory, rašeliniště, zásobu pitné vody. Ale to asi nevadí hlavně že je na automobilu zelený obrázek a nápis „eko“.

Každé dítě již ve škole je seznamováno s tím, co je to ekologie, co je ekologické. Skvěle postavená kampaň sklízí své úspěchy. Lidé začali za ekologické chování považovat nakupování výrobků.

Děsivý dopad této skutečnosti můžeme pozorovat na každém kroku, v každém obchodě, médiích, politických proslovech, ale hlavně v samotné přírodě. „Nakupujte kolik chcete, je to ekologické!“.

Přibývá silnic a dálnic, továren, skladů, prodejen, překladišť, domů, hal, úřadů, parkovišť, vrakovišť zaplněných ekoauty a dalšími ekovýrobky. Ubývá míst, kde žije zvěř, ryby, ptáci, hmyz, stromy, keře, byliny. Ubývá míst, kde je voda dostupná na povrchu země. Ubývá míst, kde může žít člověk.

Ekologická kampaň začala zcela nenápadně. Vláda ve školách zrušila předmět Pěstitelské práce, půda kolem škol se proměnila v parkoviště a sportoviště. Lidé po revoluci nebyli motivováni k zemědělské činnosti. Na trhu se objevily supermarkety a dovážené potraviny. Vše si mohu koupit za peníze, i ekologické chování. Tato metoda se osvědčila katolické církvi při prodeji odpustků, proč by nezabrala i nyní. Lidé si začali nakupovat čisté svědomí.

Nějak jsme zapomněli mezi zdmi měst obklopeni ekologií na každém kroku na přírodu. Ekologie a příroda se staly dvěma nesouvisejícími součástmi našich životů. Ekologické chování během krátké doby zcela nahradilo přírodu. Z přírody se stal nepřítel, s nímž je třeba bojovat: sněhové kalamity, déšť, vítr, sucho, mokro. Příroda poškozuje lidská díla a majetek. Ekologie naproti tomu nic nepoškozuje, ba právě naopak nám umožňuje neustále zvyšovat naši životní úroveň a morální odpovědnost.

Člověk který přestane chránit přírodu v její rozmanitosti, být její každodenní součástí, respektovat rytmus přírody, je odsouzen k vnitřnímu utrpení bez zjevné příčiny.

Nakupujte kolik chcete je to ekologické. Za peníze si můžete koupit i ekologické chování. Lidé opět dostali možnost nakoupit si čisté svědomí. A tak lidé začali za ekologické chování považovat nakupování výrobků. Z přírody udělali svého otroka. Příroda nám musí sloužit, protože nám ubližuje, obsadili jsme její území a vzali ji do zajetí, jelikož my žijeme ekologicky.

S pozdravem a přáním pokojného dne, za ekologickou organizaci PagoPago, Josef Čermák

www.pagopago.org facebook: facebook.com/groups/pagopago.org


Vybrané články
Archiv
Podepište se
  • Grey Facebook Icon
bottom of page