top of page

Blog

Zveme Vás na 1. ročník konference „Praktická ekovýchova“

18.9.2017 Litovel Tři Dvory 2 Centrum praktické ekovýchovy

Sraz účastníků: během neděle (s sebou stan, spacák a karimatku) nejpozději v pondělí 9.00. Občerstvení zajištěno (vegetariánská strava)

Cílem je stanovení a zavedení do výuky aktuálních společných témat, kterými se bude ekovýchova v následujících letech zabývat. Dále stanovení témat, která pojednávají o nadcházejících hrozbách, a jejichž aktualizace může mít preventivní účinek k realizaci těchto hrozeb.

Svoji účast potvrďte prosím mailem na: napouti@centrum.cz

Konferenci předchází diskuze na facebook: https://www.facebook.com/groups/pagopago.org/

Prosíme každého z účastníků aby zde presentoval jedno téma včetně metodického plánu.

Žádáme ostatní účastníky i jiné aby se k těmto tématům vyjádřili, popř. témata doplnili a průběžně aktualizovali. Konečné verze članků se zpracují do sborniku v elektronické podobě.

Ekovýchova zaspala, požár se rozhořel, zvony bijí na poplach a učitelé ekovýchovy stále ještě v polospánku blábolí o třídění odpadů a ekoenergiích. Prospali celou generaci dětí a nyní před nimi sedí jejich děti, bez zájmu o půdu, krajinu ve které žijí, lhostejní k umírající přírodě a jeden k druhému, děti bez kultury a kořenů.

Je třeba začít hasit oheň vlastními silami, a doufat, že se probudí a přidají ruku k dílu.

Je nejvyšší čas spojit síly a začít bojovat s živlem, který nás připravil o většinu zásob pitné vody, zničil většinu orné půdy, ovzduší, způsobil neustále narůstající spotřebu surovin a následnou stoupající produkci odpadů včetně skleníkových plynů, připravil nás o cit, rozum, empatii.

Cílem moudrých je láska, to je správný názor, správné rozhodování, správná řeč, správné chování, správný život, správná snaha, správná paměť, správné soustředění.

K tomu, abychom mohli milovat potřebujeme rodinu, útočiště a učení – to vše a tím vším je Příroda. Bez Přírody není člověk schopen dosáhnout lásky, přijímat a opětovat lásku.

Láska je toliko vlastností přírody, a člověk je její součástí.

Je třeba postavit se na odpor všem bezcitným lidem, kteří svým zištným jednáním poškozují a zabíjejí přírodu a tedy i nás. Je třeba začít rozvíjet u dětí schopnost žít v symbiotickém vztahu s ostatními částmi přírody, mít správný názor, správné rozhodování, správnou řeč, správné chování, správný život, správnou snahu, správnou paměť, správné soustředění. Tedy rozvíjet schopnost milovat. Abychom umožnili dětem v budoucnu této vlastnosti dosáhnout, je třeba zachovat přírodu v její celistvosti při životě a k tomu použít jakékoliv dostupné prostředky.

Josef Čermák (předseda ekologické organizace PagoPago)

Těšíme se na setkání s Vámi

S přáním pokojného léta pořadatelé

www.pagopago.org


Vybrané články
Archiv
Podepište se
  • Grey Facebook Icon
bottom of page