top of page

Blog

Zelené město je město s větší spotřebou zelených nátěrových hmot.

Vážení přátelé, neustále se setkáváme s množstvím iniciativ lidí, kteří žijí ve městech a snaží se udělat si své okolí krásnější, zelenější. Bohužel jim nedochází, že problém není v tom, kolik je ve městě stromů a jak se kroutí řeka, ale v tom, jakou má město spotřebu vody, kolik vyprodukuje recyklovaného odpadu, čistírenských kalů, kolik metrů krychlových obytné plochy připadá na obyvatele, kolik spotřebuje město energie na vytápění, kolik lidí denně jezdí do práce autem, kolik metrů čtverečných zastavěné plochy připadne na jednoho obyvatele, jsou li průchodné jezy pro ryby.

Myslím si, že jakákoliv snaha o natření města na zeleno je pouze alibismus těch, kdo chtějí využívat pohodlí městského života a zbavit se výčitek svědomí za devastaci životního prostředí. Nebo si skutečně myslíte, že zelená střecha, izolovaná minimálně deseti vrstvami fólií, asfaltu, izolací, textilií, zavlažovaná pitnou vodou z neobnovitelných zdrojů podzemní vody je přínosem přírodě? Nebo 2 kilometry revitalizovaného toku zlepší stav povodí řeky v délce stovek kilometrů zničených za účelem výroby elektřiny pro zelené obyvatele měst? Nebo 100 vysazených stromů nahradí 600 tisíc vytěžených v důsledku toho, že lidé z města spotřebovali tolik vody, že stromy uschly, nebo je proměnily na papír, ekologické obaly, skříňky, domy? Nebo že nákladná výroba elektromobilů, jejichž existence je založena na těžbě Lithia V CHKO Krušné hory (zásoba suroviny pouze na 20 let), Brazílii, Argentině pomáhá přírodě? Nebo že výroba, distribuce, servis, recyklace alternativních zdrojů elektrické energie přinese přírodě kýženou úlevu?

Začněte prosím Vás přemýšlet v širších souvislostech a nejen o výhledu z okna paneláku, v kterém bydlíte. Natřete-li město na zeleno, je stále městem. Proto Vás prosím, snažte se zničit přírodu co nejrychleji, zvyšujte své životní nároky, hlavně neprodlužuje agónii umírající přírody vaší zelenou iniciativou. Každý další ekovýrobek, každá další ekofirma je pouze další ekozátěží již tak vážně narušené přírodě. Jedině rychlý zánik civilizace založené na otrokářském přístupu k přírodě dává přírodě (otroku) šanci se regenerovat.

S přáním pokojného dne, za ekologickou organizaci PagoPago, Josef Čermák.

www.pagopago.org

facebook: facebook.com/groups/pagopago.org


Vybrané články
Archiv
Podepište se
  • Grey Facebook Icon
bottom of page