top of page

Blog

Ekologické zemědělství - ekologické a zdravé potraviny, ale ne v souladu s přírodou.

Žiji ve městě, nebo jeho blízkost. Vvstudoval jsem vysokou ekoškolu. Pronajímám, nebo vlastním byt, dům. Jezdím autem denně do práce, nakupuji v obchodech, platím sociální a zdravotní pojištění, daně. Ke svému životu potřebuji silnice, čerpací stanice, těžbu nerostných surovin, bagry, vlaky, továrny, rychlý internet, počítače, elektřinu, zemní plyn, ropu, pitnou vodu, odpadové hospodářství, kontejnery, kabely a trubky v zemi, ochranná pásma sítí, úředníky, policisty, vojáky, hasiče, nemocnice, zdravotníky, uklízeče, prodavače, výrobce a spotřebitele.

Jednoho dne mi v médiích i v hospodě začali konzumenti říkat, že je důležité žít ekologicky. Příroda chřadne, ubývá vody, jíme závadné potraviny, znečišťujeme ovzduší, je třeba začít chránit a pomáhat přírodě, je třeba zdravý životní styl.

Začal jsem tedy chodit do zbytků přírody v okolí města, cvičit jógu, čistit organismus, postavil eko domek v zahradní kolonii, třídit odpad, děti denně vozit autem do eko lesní školky a hlavně nakupovat zdravé potraviny eko, nebo bio potraviny pocházející z ekozemědělství.

Nyní žiji ekologicky. Žiji ve městě, nebo jeho blízkost. Pronajímán, nebo vlastním byt, dům. Jezdím autem denně do práce, nakupuji v obchodech, platím sociální a zdravotní pojištění, daně. Ke svému životu potřebuji silnice, čerpací stanice, těžbu nerostných surovin, bagry, vlaky, továrny, rychlý internet, počítače, elektřinu, zemní plyn, ropu, pitnou vodu, odpadové hospodářství, kontejnery, kabely a trubky v zemi, ochranná pásma sítí, úředníky, policisty, vojáky, hasiče, nemocnice, zdravotníky, uklízeče, prodavače, výrobce a spotřebitele.

Ale chtěl jsem víc. Nabídnout svůj ekologický postoj i dalším lidem, aby i oni mohli začít žít ekologicky.

Začít chodit do zbytků přírody v okolí města, cvičit jógu, čistit organismus, postavit eko domek v zahradní kolonii, třídit odpad, děti denně vozit autem do eko lesní školky a hlavně nakupovat zdravé potraviny eko, nebo bio potraviny pocházející z ekozemědělství.

Nyní žijí ekologicky. Žijí ve městě, nebo jeho blízkost. Pronajímají, nebo vlastní byt, dům. Jezdí autem denně do práce, nakupují v obchodech, platí sociální a zdravotní pojištění, daně. Ke svému životu potřebují silnice, čerpací stanice, těžbu nerostných surovin, bagry, vlaky, továrny, rychlý internet, počítače, elektřinu, zemní plyn, ropu, pitnou vodu, odpadové hospodářství, kontejnery, kabely a trubky v zemi, ochranná pásma sítí, úředníky, policisty, vojáky, hasiče, nemocnice, zdravotníky, uklízeče, prodavače, výrobce a spotřebitele. Chodí do zbytků přírody v okolí města, cvičí jógu, čistí organismus, staví eko domek v zahradní kolonii, třídí odpad, děti denně vozí autem do eko lesní školky a hlavně nakupují eko potraviny, nebo bio potraviny pocházející z ekozemědělství.

Na svých cestách do zbytků přírody v okolí města, jsem uviděl zemědělskou půdu, bezohlední konvenční zamědělci ji drancují a těží z ní dotace, když už ne Lithium, nebo ropu. Ale jakou půdu, ovocný sad, jenže plodil málo. Záhy se mi sad podařilo získat. Opustil jsem zaměstnání, které devastuje nejen přírodu, ale i moji duši a odešel pomáhat přírodě a konzumentům žít ekologicky. Našel si jiné zaměstnání, více ekologické pracuji v odpadovém hospodářství. Vykácel jsem sad, a založil permakulturní zahradu, obestavěl ji balíky senáže v plastových fóliích, oplotil kovovým pletivem a pozval ekologicky smýšlející konzumenty k první sklizni ekopotravin.

Dojeli všichni, drahými auty, po silnici, zabaleni do značkového oblečení ze vzdálených zemí, s penězi vydělanými na ekologickém způsobu života.

"Výborné, hmmm, jak chutné ekopotraviny". Ekopotravin se jim zachtělo, byli jiné, chutnější. Jejich plná břicha doplnil lahodný list ekosalátu a oni pocítili své splynutí s přírodou. Začal jsem ekopotraviny v ekobedýnkach rozvážet autem do restaurací a domů ve městě, kde žijí moji ekoklienti. Až vydělám trochu peněz koupím elektromobil, doly na Lithium pro autobaterie v těžbou devastovaných Krušných horách (CHKO), Brazílii, Argentině jsou daleko a autdorové cestovní kanceláře do oblastí zdevastovaných těžbou, ekologicky smýšlející konzumenty přírodních krás a divočiny nevozí. Jelikož však rozvoz zabere hromadu času stráveného v autě, město je přeplněno automobily mých ekoklientů, nezbylo mi než zaměstnat automechanika, s uvědomělým a ekologickým přístupem k životu. Na pozemku však nebyl dům. Zaměstnanec si tedy s mojí pomocí na pozemku v CHKO postavil domek se solárními panely, čerpadlem na vodu, akumulátorovou baterií, ledničkou, pračkou, zateplený čedičovou vatou, rekuperací, tedy nezávislý na systému a zcela pasivní. Denně stejně jako já jezdí autem mezi městem kde pracuje jako automechanik a pozemkem v příměstské CHKO. Chtěl jsem se rovněž odstěhovat do přírody, postavit pasivní ekodomek na orné půdě a žít v přírodě. Jenže moje žena nechce odejít do divočiny v okolí města, jelikož zde nežijí její ekokamarádky.

Tak jsem zůstal ve městě. Obchod s ekologií se závratně rozvíjí, dovážím denně ekopotraviny do zdravých restaurací ohodnocených značkou regionální product, nebo dotací z fondu pro rozvoj venkova, kam klienti docházejí na obědy z úřadů a kanceláří vyčistit si ekopotravinami ekoorganismus zanesený elektrosmogem. Moji ekoklienti mají každý týden u vchodových dveří ekobedýnku čerstvých ekopotraviny, dodávám i ekochleba z ekopekárny přímo do ekodomů ve městě. Mají zelené ekostřechy zavlažované z neobnovitelných zdrojů pitné vody a izolované 10 vrstvami izolací, jsou zcela pasivní s rekuperací řízenou počítači.

Jsem neustále k dispozici na telefonu a přijímám objednávky mailem, v autě na silnicích však internet nefunguje vždy zcela spolehlivě. Doufám, že nová rychlejší internetová síť tento problém záhy vyřeší. Její jediný problém však jsou stromy kolem silnic. Přimhouřím nad kácením oči. Ekoklienti potřebují ekopotraviny včas a kdykoliv po nich zatouží.

Za tím účelem jsem pronajal ekorestauraci v centru ekologicky smýšlejícího města s nejhustší sítí kontejnerů na tříděný odpad v Evropě.

Stal jsem se specialistou na ekologii, přicházejí za mnou mí ekoklienti s neočkovaými ekodětmi z ekoškolky, které pronajímám pozemek s ekojurtou, solárními panely a švédskými kamny. Bohužel právě díky očkování čelíme celoplanetární populační explozi.

Začínám s ekovýchovou, učím děti i jejich rodiče žít ekologicky a konzumovat ekopotraviny. Ekopotraviny jsou dražší a proto pomáhají přírodě.

Každý rok však ekoklientů přibývá a potřebuji více orné půdy. Skupuji staré a neprodukční sady v CHKO v blízkosti ekozahrady, kácím ekonomicky nevyužitelné stromy a nahrazuji je ekozeleninou. Příští rok pořídím několik zvířátek, koníka, divadélko, aby se děti ekoklientů zvyklé na sledování filmů a neustálé množství podnětů, v přírodě příliš nenudili.

S pozdravem a přáním pokojného dne za ekologickou organizaci PagoPago Josef Čermák


Vybrané články
Archiv
Podepište se
  • Grey Facebook Icon
bottom of page