top of page

Blog

Díky recyklaci jsme mohli zvýšit produkci odpadu. Děkujeme všem, kdo třídíte.

Jistě Vám neunikla kampaň ke třídění odpadu. Recyklace je hlavním tématem ekovýchovy a zdravého životního stylu. Ovšem málokdo si uvědomuje, jaká je skutečná cena recyklace. Recyklace je marketingový tah se skvělou reklamou a propagací, zaměřenou již na nejmladší generaci. Dnes Vám každý člověk ve vyspělých zemích odvykládá naučenou říkanku o významu recyklace pro kvalitu a dobrý stav životního prostředí.

Jediným výsledkem recyklace je ještě větší množství odpadu. Vyrábíme, balíme, a zákazník má dobrý pocit, že svým odpovědným přístupem k recyklaci pomáhá a chrání životní prostředí.

Podíváme-li se na recyklaci pohledem nezabarveným růžovými brýlemi, zjistíme, že doma máme několik nádob na odpad, plastové sáčky, u domu barevné popelnice a na každém rohu pestrou škálu kontejnerů v místech, kde ještě nedávno rostly stromy. Každý druhý den před domem zastaví náklaďák a dva dobrosrdeční mládenci vyprázdní mnou pečlivě nashromážděný odpad. Ale jaký odpad - dokonalá díla současného designu, perfektně a nákladně vyrobená mnohdy v nezanedbatelných cenových položkách. Automobily sváží tato díla obalového a designérského průmyslu na hromady u spaloven, kde vše spálí v řízeném procesu splalování.

Spalovna vyrobí teplo, teplo promění vodu v páru, která nám doma ohřeje radiátory. Odpad se nám tedy vrací v podobě tepla. Nebo výrobků z recyklovaných materiálů.

Recyklace nám umožnila zvýšit nejen produkci odpadu a spotřebu odpadu, ale i spotřebu ropy a zemního plynu. Dalším úspěchem recyklace je produkce zcela nových materiálů: ekoplastů, ekovýrobků, ekotašek, ekoautomobilů a dalších dražších výrobků s kratší dobou trvanlivosti.

Pokud budeme v třídění pokračovat se stejným úsilím, pevně věřím, že jednoho dne vytřídíme poslední kousek odpadu. Tím posledním kouskem odpadu ale bude zároveň i poslední kousek přírody. V ten den jsme veškerou přírodu dokonale roztřídily na hromady odpadu. V ten den přestaneme třídit, jelikož budeme mrtví, stejně jako planeta, kterou jsme po částech vytřídily do barevných odpadkových košů.

Jedinou možností, jak nepodlehnout silné recyklační kampani, je přestat nakupovat odpad. Jedinou možností, jak snížit produkci odpadu, je odpad nevytvářet.

Není důležité co do nás vchází, ale co po nás zůstává, máme pro to pěkné slovo, “duchovno”.

S přáním pokojného dne za ekologickou organizaci PagoPago Josef Čermák.

www.pagopago.org

facebook: facebook.com/groups/pagopago.org


Vybrané články
Archiv
Podepište se
  • Grey Facebook Icon
bottom of page