top of page

Blog

Otevřený dopis starostům, zastupitelům států, majitelům firem

Dobrý den,

Zastupitelé obcí, firem, státu, nevím jaké je Vaše smýšlení, postoj a vztah ke krajině, v níž žijete. Jsem výtvarníkem a členem spolku PagoPago. Celý život se věnuji hledání a vytváření krásy. Již dlouhou dobu s lítostí v srdci pozoruji devastaci krajiny lidskou činností zaměřenou především k uspokojení osobních potřeb. Bohužel ne těch základních.

Krajina se vyprazdňuje, zpřehledňuje. Přehledná místa člověk zaplňuje odpadem nebo prázdnotou.

Důsledkem pusté krajiny tvořené silnicí, domy, obrubníky, dráty, auty, sloupy, nápisy je absence přírody, a, jelikož je člověk součástí přírody, tedy i člověka. Člověk se v moderní krajině stal mačkačem tlačítek, točičem koleček, držákem propisek, jeho činností je přenášet papír. Člověk je natolik zaměstnán paíry, že si ani nevšimnul, v okolí, kde bydlí, zmizela příroda.

Možná jste si toho všimnuli: na ulicích trčí ze zelené, nebo hnědé rovné plochy solitérní stromy jako upomínka na něco? Lidé vstupují do veřejného prostoru jen v době, kdy si shánějí potravu, a to na dobu, nezbytnou k překonání vzdálenosti mezi autem a obchodem.

Města a především vesnice se vylidnily, pustá krajina neláká k vycházkám a vysedávání na lavečkách. Lidé se zavřeli ve svých celách, kde tráví většinu života.

Podávám návrh na zkrášlení krajiny, zkvalitnění životního prostředí člověka a tvorů, kteří s námi v místě obývají planetu Zemi. Změna stavu krajiny vždy vycházela z nařízení osvícených vládců, jelikož oni ví, že většina lidí, pouze přežívá, jsou stádem, zajímajícím se o kousek jídla před svým nosem. Vládcem jste nyní i vy. Máte moc změnit vzhled krajiny, a prostředí, v němž žijí lidé, kteří toho nejsou schopni, a tvorové, kterým nezbývá, než čekat, že to za ně uděláte.

Každá krajina, tvořená přírodou, nám umožňuje žít, milovat a být šťastnými. Měla by v ní být voda, vzduch, potrava, barvy, světlo, stíny, měla by být krásná a rozmanitá. Taková krajina člověka láká k procházkám, vysedávání, nabízí odpočinek, klid, prostor k rozjímání a pozorování.

Jak by taková krajina měla vypadat a jak ji vytvořit.

Ideálním stavem je les, ovšem ne ten který známe - monokulturní „tyčovina“. Les, tvořený pestrou skladbou různě vysokých stromů různých tvarů, barev, dob kvetení a rozmanitostí plodů. Všimněte si, jak lidé vysbírali každý ořech a jablko v okolí cest - mají zájem o jejich plody, tedy použijme k výsadbám ovocné a skořápkové, hmyzosnubné dřeviny (jabloně, třešně, ořechy, hrušně, meruňky, broskve, kdouloně, oskeruše, švestky, jedlé kaštany, lípy, lísky turecké, sladké duby, sladké javory, cedry, vrby …). Prostor mezi stromy by měl být vyplněn keři - není přece žádný důvod udržovat „fotbalové hřiště“ na ploše celého města, vesnice. Je to drahé, škaredé a život nepřinášející řešení. Keřů je obrovské množství, pokud použijeme ovocné keře, poskytují nejen potravu, ale i barvy, plody, nektar i pyl (rybízy, dříny, angrešty, aronie, sladké jeřabiny, zimolez kamčatský, muchovník, neopomíjejme velkoplodé lísky, vinná réva, vrby…). Těch několik míst, kde zůstane prázdné místo, můžeme osít bylinami, jejich barevné a bohaté květy potěší i léčí. Samozřejmě je nesmíme posekat, nejvíce toliko jednou do roka po vysemenění, ale i ta semena jsou neodmyslitelnou součástí jídelníčku ptáků v zimních měsících. Sloupy a fasády domů můžeme skrýt pod popínavé rostliny (chmel, vinná réva, klanopraška, břečťan, kiwi….)

Čím je pomíjivé lidské dílo, jako dům či silnice, vyžadující neustálou údržbu a investici proti stromu, který zde přečká stovky let bez jediného zásahu člověka - pouze neopodstatněným rozmarem.

Uvědomme si, že žijeme v době, kdy každý druhý obyvatel ČR, včetně novorozenců, vlastní auto. Abychom spálili 1g paliva potřebujeme spálit 14g vzduchu. 1m3vzduchu váží okolo 1,2 kg. Z toho vyplívá,abychom spálili 1kg paliva musíme spálit průměrně 11,66 m3 vzduchu.

Uvědomme si, že pole kolem našich sídel jsou hnědá, silnice šedé a zeleně natřené fasády k produkci kyslíku rovněž nepřispějí.

Pokud nejste milovníkem přírody, hmyzu, krásy krajiny, prosím Vás touto cestou udržte alespoň soběstačnost obce v produkci kyslíku.

Děkuji za Váš čas, v případě zájmu rádi přijdeme a nabídneme zcela zdarma možná řešení a návrhy výsadeb přímo v terénu v konkrétní situaci města, obce nebo firmy.

S pozdravem, přáním pokoje, krásného výhledu na svět a dostatku vzduchu, vody, potravin i v následujících letech,

za PagoPago Josef Čermák

Vybrané články
Archiv
Podepište se
  • Grey Facebook Icon
bottom of page